Kisir to popularna w Turcji sałatka, czy też przystawka podawana podczas obiadów. Jest ona bardzo zbliżona do arabskiej Tabbouleh. W obu wypadkach bazą jest bulgur, chociaż w przypadku Kisiru używa się także kuskusu – przepis na dole. Tyle tylko że Turcy zwykle dodają do niej mniej pietruszki, a za to dominuje tu pasta pomidorowa. Zwykle jest też ostrzejsza.
Podobnym danie jest również ormiański Eetch.
Składniki:
– 300 gr bulguru
– 2 dymki drobno posiekane
– ogórek posiekany
– łyżka siekanego koperku
– 2 łyżki siekanej pietruszki
– 2 pomidory, posiekane
– papryka, posiekana
– 4 łyżki pasty pomidorowej
– sok z jednej cytryny
– pół łyżeczki, suszonej, czerwonej papryki
Przygotowanie:
-
- Bulgur ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu
- Wymieszać wszystkie pozostałe składniki. Doprawić solą i pieprzem.
- Bulgur dokładnie odcedzić i połączyć z warzywami.
- Całość przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin, aby Kisir się zmacerował.
(Poniżej Kisir przygotowany na bazie kuskusu)