Menemem, jedno z najpopularniejszych tureckich dań śniadaniowych, to rodzaj jajecznicy. W jej przypadku jajka są jednak zrównoważone dużą ilością warzyw. Nie ma ściśle określonego składu tego dania. Zawsze musi być jednak pomidor, papryka i cebula. Jajek nie trzeba zresztą rozbełtać tak jak w przypadku jajecznicy – można je ścinać w całość, trochę tak jak smaży się jajka sadzone (na filmie poniżej).
Składniki:
– 5 jajek
– cebula, drobno posiekana
– 2 małe pomidory, posiekane
– papryka, posiekana
– papryka, posiekane
– garść posiekanych oliwek
– łyżka siekanej pietruszki
– łyżeczka suszonej mięty
– 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzać oliwę. Pare minut podsmażyć siekaną cebulę.
- Dodać paprykę i pomidor. Dusić około kwadransa.
- Dodać chili, oliwki, pietruszkę, mięte oraz jajka.
- Doprawić solą i pieprzem. Mieszać, aż jajko się zetnie.