Çılbır, czyli jajko poszetowane (w koszulce) podawane z jogurtem oraz papryką, to jedno z bardziej wykwintnych dań śniadaniowych w Turcji. Nic jednak dziwnego, przez wieki było wszakże jednym z bardziej popularnych porannych posiłków na ottomańskim dworze, w całej Europie słynącym ze swojej kuchni.
Składniki:
– 2 jajka
– 2 łyżki białego octu winnego
– 1,5 litra wody
– 150 ml jogurtu
– ząbek czosnku, posiekany
– łyżeczka suszonej, czerwonej papryki, najlepiej Aleppo
– łyżka masła
– pół łyżeczki suszonej mięty
Przygotowanie:
- W rondlu zagotować wodę. Dodać ocet i szczyptę soli.
- Jajka po kolei rozbić i na łyżce wazowej delikatnie umieścić we wrzątku. Gotować 3 – 4 minuty, aby ścięło się białko, ale żółtko pozostało półpłynne – zobacz instruktarz
- Gdy jajka będą gotowe wyjąć łyżką cedzakową i ewentualnie obciąć „frendzle” ze ściętego białka.
- Na patelni roztopić masło i wymieszać z czerwoną papryką.
- Jogurt wymieszać z czosnkiem. Doprawić solą i mielonym pieprzem.
- Jajka ułożyć na talerzach. Podlać jogurtem i masłem z papryką. Oprószyć suszoną miętą.
(Na filmie Çılbır przygotowuje Nigella Lawson)