Koper Ogrodowy / Koperek


Koper Ogrodowy (łac. Anethum graveolens) uprawiany był już w Babilonie. Karierę zrobił szybko we wschodniej części Morza Śródziemnego, gdzie używany był nawet jako środek płatniczy i dość szybko dotarł do Rzymu – tutaj serwowano go gladiatorom jako środek pobudzający. Dobrze przyjął się także w Polsce – zachwycał się nim Mikołaj Rej, który dodawał go do wszystkiego, nawet ćwikły – oraz w krajach nordyckich, gdzie jest jednym z najważniejszych ziół – dodaje się go m.in. do ryb (Gravlax i Sill Dill to najbardziej znane zestawy), a także np. Raków i jest bazą sosu koperkowego. Orzeźwiający aromat ziela koprowego karierę zrobił nie tylko na zachodzie – popularny jest w Turcji (tutaj też stanowi istotny element sosu: Cacik),  nawet w Azji Południowowschodniej, szczególnie w Laosie gdzie zastępuje m.in. kolendrę – Tajowie nazywają go zresztą Phak Chi Lao czyli laotańską kolendrą.
Poza liśćmi cenione są także ziarna, w smaku przypominają kminek z lekkim aromatem anyżu. W Europie stosuje się je do marynat. Cenione są także w Indiach.
Zobacz: Koper Włoski

Przepisy z Koperkiem


Skandynawia

Gravlax (Łosoś marynowany)
Kokt Laks (Łosoś z wody)
Sill Dill (Śledź marynowany w koperku)
Stegt Flæsk (Smażony boczek z ziemniakami)

Finlandia

Kalakukko (Ciasto z rybami)
Keitetyt Ravut (Raki gotowane)

Grecja

Htipiti / Kopanisti (Pasta z fety i papryki)
Kalamari Plaki (Kalmary zapiekana w pomidorach)
Prasopita (Omlet z porami)
Sfougato (Ciasto jajeczne z warzywami)
Tzatziki (Sos jogurtowy)

Turcja

– Cacik (Sos jogurtowy)
Dolma (Ryż z dodatkami w liściach winogron)
Fırında Levrek (Pieczony okoń morski)
Kisir (Sałatka z bulgurem)
Piruhi (Tureckie pierożki z serem)
Şakşuka (Zapiekanka warzywna z bakłażanem)
Sarma (Gołąbki z jagnięciną)
Sebzeli Kuzu Kapama (Jagnięcina duszona z warzywami)

Tajlandia

Kaeng Om Gai (Curry z wątróbką drobiową)
Tom Kha Gai (Zupa galangalowa z kurczakiem)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych