Suquet de Peix / Cruet de Peix (Kataloński gulasz z ryb i owoców morza)


Suquet de Peix, Cruet de Peix czy też po prostu Suquet to kataloński gulasz rybny nieco różniący się od klasycznej hiszpańskiej Sopa de Pescado. W jego przypadku więcej jest dodatków, niż samego płynu, który w dodatku zagęszcza się tzw. Picadą bazującą na zmielonych migdałach. Istotnym elementem są tu też ziemniaki, chociaż nie wszędzie się je dodaje – tak jest np. na Balearach. Poza rybami do gulaszu trafiają także owoce morza.
Podobnie jak w innych zupach bazą smakową jest bulion rybny Fume de Peix oraz Sofrito, w Katalonii znane jako Sofregit. Sama nazwa Suquet wywodzi się od katalońskiego słowa Suc oznaczającego sok i odnosi się do rybnego sosu, który tutejsi rybacy robi z ryb, które nie sprzedali na targu. Tak powstała ta właśnie potrawa.

Składniki:

– 600 ml bulionu rybnego (hiszp. Fume de Peix)
– 500 gr ryb o zwartym mięsie, np. Dorsza lub Morszczuka, pokrojonych na dużą kostkę
– 200 gr krewetek surowych
– 60 gr migdałów
– 2 kromki bułki
cebula drobno posiekana
– 3 ząbki czosnku drobno posiekane
– 4 – 5 ziemniaków pokrojonych w kostkę
– 3 pomidory przekrojone na pół i starte na tarce (tak aby łatwo pozbyć się skóry)
– łyżka suszonej papryki
– szczypta szafranu
– łyżka siekanej pietruszki
– kieliszek białego wina
– 3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

  • Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Lekko podprażyć na niej migdały i z obu stron zrumienić kromki pieczywa
  • Zdjąć migdały i pieczywo po czym na tej samej patelni obsmażyć surowe krewetki, aż ich mięso zrobi się różowe.
  • Zdjąć krewetki i dodać cebulę oraz czosnek. Zeszklić je po czym posolić i dodać paprykę, szafran oraz pomidory.
  • Gdy sos zacznie się gotować dodać ziemniaki dobrze wymieszać i wlać wino.
  • Gdy alkohol odparuje wlać bulion rybny. Przykryć i dusić około kwadransa, aż ziemniaki zrobią się miękkie
  • Przygotować Picadę: migdały z grzankami oraz dodatkiem bulionu utrzeć na pastę w moździerzu lub blenderem.
  • Picadę dodać do na patelnię, całość dobrze wymieszać.
  • W sosie umieścić kawałki ryby – równomiernie na całej patelni. Przykryć pokrywką i dusić ok 5 – 7 minut aż mięso się ugotuje.
  • Gdy ryba dojdzie na wierzchu ułożyć krewetki, całość przykryć, zdjąć z ognia i odstawić na 2 – 3 minuty
  • Przed podaniem dodać pietruszkę.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych