Migdałowiec (łac. Amygdalus communis) to właściwie gatunek śliwy – nazwa botaniczna to Śliwa Migdał. Co więcej ma ona nawet jadalne owoce. Nie mniej to nie one stanowią o tym że Migdałowiec jest ceniony, ale jego wyłuskane pestki, czyli Migdały. Uprawiane przede wszystkim w rejonie śródziemnomorskim największą popularność zdobyły w przemyśle cukierniczym – jest z nich robiony m.in. Marcepan. Tłoczy się z nich także olej używany m.in. do aromatyzowania alkoholi (np. Ratafii).
Przepisy z Migdałami
Meksyk
– Enchilada (Nadziewane placki, zapiekane w sosie)
– Mancha Manteles (Indyk w owocowym sosie mole)
– Mole Colorado (Rojo) de Polo (Kurczak w czerwonym sosie Mole)
– Mole Poblano Tradicional (Indyk/Kurczak w sosie Mole)
– Pipian Bianco (Kurczak w białym sosie)
Hiszpania
– Arrebossat de Conill (Królik duszony z cynamonem i sosem migdałowym)
Turcja
– Piliç Dolma / Tavuk Dolma (Kurczak faszerowany)