Pistacje


Pistacje pokrewne Nerkowcom to jedne z niewielu orzechów, których cena z roku na rok rośnie. Wszystko z powodu ograniczonej podaży. Pistację można uprawiać tylko tradycyjnymi metodami – zbiera się je ręcznie i suszy na słońcu. To powoduje, że przy rosnącym zapotrzebowaniu na orzechy (m.in. jako rodzaj przekąski) produkcja nie nadąża, więc ceny idą w górę. Z tego też względu, przemysł cukierniczy, który jest głównym odbiorcą pistacji, coraz częściej zastępuje je znacznie tańszymi migdałami – taki los spotkał m.in. lody pistacjowe – i tylko dodaje aromatu pistacjowego.
Używane są jednak nie tylko jako przekąska i deser. Tunezyjscy Żydzi dodają pistacji do zapiekani Minina, a Włosi używają ich do nadziewania mostku cielęcego Cima Ripiena, ale także wzbogacania wędlin, np. Mortadeli (zarówno smakowo jak i wizualnie).
Z orzechów tłoczy się też olej pistacjowy.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych