Jabuguito

Jabuguito to rodzaj hiszpańskiej kiełbasy, która przez swoje podobieństwo do najpopularniejszej tu Chorizo, nazywana jest też niekiedy Chorizo Jabuguito. W jej przypadku charakterystyczny jest przede wszystkim miejsce pochodzenia: Jabugo. To gmina leżącą w andaluzyjskiej prowincji Huelva, z którego wywodzi się najbardziej ceniona szynka dojrzewjąca Jamón Ibérico nazwana po prostu Jabugo. Także Jabuguito jest przygotowywane ze mięsa słynnej rasy świń Iberico. Wieprzowina ta ma różne przydomki w zależności od sposobu jak trzoda była chowana i karmiona przed ubojem. Najlepszy standard to wypas w lasach dębowych, gdzie świnie żywią się żołędziami. Wówczas wędlina może używać nazwy Bellota, która oznacza właśnie żołędzie i przypisuje się ją także kiełbasie. W tym względzie nie ma jednak ujednoliconego nazewnictwa, można spotkać np. Chorizo Jabuguito Bellota, Iberico Bellota Jabuguito, albo Jabuguito Pure Iberico De Bellota

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych