Coca de Dacsa (Placki kukurydziane z dodatkami)

Coca de Dacsa to tradycyjne danie z regionu Walencji, zwane też Coques de Dacsa lub Coques a la Calfó. Są to cienkie, okrągłe placki przygotowywane z ciasta na bazie mąki kukurydzianej, co jest dość nietypowe dla hiszpańskich Coca i bardziej kojarzy się z meksykańskimi Tacosami (związki obu potraw nie są jasne). Z tego względu można się także spotkać z nazwą Cocas de Maíz. Dość nietypowy jest też sposób jego przygotowania. Mąkę kukurydzianą, często mieszaną z pszenną, parzy się w gorącej wodzie z oliwą, formuje w kulki, które następnie rozwałkowuje się na cienkie placki i smaży na patelni lub na płycie. To proste, ale smaczne danie jest popularne zwłaszcza w okolicach Gandii i La Safor, gdzie ma długą tradycję i różne lokalne warianty, zależne od dodatków, które używa się do ułożenia na placku.

Składniki:

– 75 gr mąki kukurydzianej
– 175 gr mąki pszennej
– 300 ml wody
– pół łyżeczki soli
– 3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

  • W rondlu zagotuj wodę z dodatkiem soli i oliwy. Całość jak najlepiej wymieszać
  • Gdy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień, dodać mąkę i energicznie mieszać, aby powstało ciasto bez grudek – w razie potrzeby dodać gorącej wody, a na końcu ciasto, gdy już nieco wystygnie formować ręką.
  • Gotowe ciasto podzielić na 5 części, każdą z nich rozwałkować na cienkie placki – ułatwić można to sobie robić wałkując pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (jak na filmie).
  • Gotowe placki smażyć na patelni na niewielkiej ilości oliwy

Coca de Dacsa tradycyjnie podaje się z różnymi dodatkami, najczęściej ze szpinakiem (np. Espinacs a la Catalana), krewetkami i rybą, pieczoną papryką z tuńczykiem lub anchois oraz jajkiem na twardo i pomidorami. Przed jedzeniem Placki zwija się jak Tacos co tym bardziej kojarzy je z tym popularnym meksykańskim daniem.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych