Coca de Trempó (Placek z warzywami)

Coca de Trempó to tradycyjne danie z Majorki, będące rodzajem płaskiego, prostokątnego placka pokrytego świeżą mieszanką warzyw zwaną Trempó. Jest to jeden z wielu wariantów Coca, czyli właśnie placka popularnego na całym wschodnim, śródziemnomorskim wybrzeżu Hiszpanii oraz właśnie na Balearach. Coca de Trempó przypomina bardziej popularne również warzywne Coca de Recapte. Trempó, które jest rodzajem sałatki bazuje jednak na drobno pokrojonych składnikach. Proces ten zwany brunoise nadaje potrawie świeżość i lekkość. Bazą są pomidory, zielona papryka i cebula. Na Majorce to bardzo popularna przekąska, a nawet całe danie jadane zarówno na ciepło jak i na zimno. Taki placek często zabiera się na pikniki czy na plażę, a każda rodzina kultywuje własną wersję przepisu. Zawsze ma to być jednak symbol lokalnej tradycji kulinarnej, bazującej na prostocie i świeżość składników.
Coca de Trempó od Coca de Recapte różni się także tym, że na Majorce robią placek bez dodatku drożdży. Bardzo charakterystyczne jest za to użycie piwa, którym często zastępuje się wodę.

Składniki:

Ciasto:
– 250 gr mąki
– 100 ml piwa lub wody
– pół łyżeczki soli
– 50 ml oliwy
Trempó:
– 5 niedużych pomidorów, drobno porkojonych
– 2 zielone papryki, drobno pokrojone
– 2 cebule, posiekane w cienkie półplasterki
– 2 łyżki oliwy
– łyżka suszonej papryki

Przygotowanie:

  • Zagnieść ciasto i odstawić je na pół godziny.
  • Rozgrzać piec do 170 st. C.
  • Przygotować Trempó: wszystkie składniki połączyć w misce, doprawić solą oraz pieprzem i dobrze wymieszać rękami
  • Ciasto rozwałkować na duży prostokątny placek, który wypełni całą blachę.
  • Na wierzch placka wyłożyć Trempó
  • Coca piec około 45 minut.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych