Coca de Sant Joan to tradycyjne katalońskie danie, rodzaj drożdżowego placka z dodatkami, popularnego szczególnie podczas obchodów święta Sant Joan (Nocy Świętojańskiej). Jego prawzorem jest dawne ciasto jajeczne Cóc: słodki okrągły placek, który był wyraźnym nawiązaniem do kultu słońca. Dziś należy do szerokiej rodziny popularnych na całym wschodnim, śródziemnomorskim wybrzeżu Hiszpanii placków Coca, a różnorodność tego dania jest ogromna. Przygotowuje się je nie tylko w wersji słodkiej (Dulce) jak słonej (Salada). W pierwszym wariancie używa się takich dodatków jak marcepan, śmietana lub krem kataloński, orzeszki piniowe oraz kandyzowane owoce. W Alicante istnieje jednak silna tradycja przygotowywania placka faszerowanego warzywami i Tuńczykiem od którego wziął swoją alternatywną Coca amb Tonyina. Częstym dodatkiem jest jednak także mięso i wędliny, tak jak w poniższym przepisie (często jest to także Sobrasada)
Tradycyjnie Coca de Sant Joan jadało się poza domem, ponieważ wierzono, że zjedzenie go pod własnym dachem przynosi pecha. Do dziś często jest to zresztą placek serwowany na mieście, który kupuje się cukierni lub piekarni. Jada się je w towarzystwie popijając winem, a z biegiem czasu coraz bardziej popularnym towarzyszem stała się Cava.
Składniki:
Ciasto:
– pół kg mąki
– 30 gr drożdży świeżych lub 7 gr suszonych
– 250 ml wody
– łyżeczka soli
– 60 ml oliwy
Dodatki:
– 4 surowe kiełbasy, pokrojone na nieduże kawałki (można je zastąpić inną kiełbasą lub np. Tuńczykiem)
– 3 pomidory, pokrojone na kawałki
– 2 duże papryki – zieloną i czerwoną – pokrojone na kawałki
– duża cebula, pokrojona w grube piórka
– 2 ząbki czosnku, posiekany
– łyżeczka suszonego tymianku
– oliwa do smażenia
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuścić w wodzie, doprawić solą i całość razem z mąką i oliwą wyrobić na ciasto przypominające to na pizzę (w razie potrzeby dodać nieco mąki lub wody).
- Ciasto odstawić w nasłonecznione miejsce na co najmniej 3 godziny, aby drożdże zaczęły nieco fermentować.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę. 5 minut podsmażyć na niej cebulę i czosnek.
- Dodać paprykę, doprawić solą i pieprzem. Smażyć kolejne 5 minut i dodać pomidory na kolejne 5 minut duszenia.
- Z ciasta uformować placek, który wypełni blachę. Odstawić na pół godziny aby nieco wyrosło
- Rozgrzać piec do 180 st. C.
- Na wierzch placka wyłożyć usmażone warzywa, przykryć je kawałkami kiełbasy i oprószyć tymiankiem
- Całość Skropić oliwą i zapiekać w rozgrzanym piekarniku około 25 minut.