Espinacs a la Catalana / Espinacs amb Panses i Pinyons (Szpinak z rodzynkami i piniolami)


Espinacs a la Catalana, czyli szpinak po katalońsku to proste i bardzo tradycyjne danie, które zdobyło popularność w całej Hiszpanii. Przez samych Katalończyków nazywany jest Espinacs amb Panses i Pinyons, co znaczy szpinak z rodzynkami oraz piniolami i dość dokładnie opisuje na czym polega cały przepis. Sięga przy tym Średniowiecza – najstarsza dokumentacja pochodzi z XIV wieku – i nawiązuje do śródziemnomorskiego, nieco orientalizującego dziedzictwa wybrzeża lewantyńskiego. Z jednej strony mamy tu charakterystyczne połączenie słodkiego ze słonym, a z drugiej sam szpinak przybył do Europy z Persji. Espinacs a la Catalana był klasycznym daniem postnym. Dziś jada się jako samodzielną przekąskę, przystawkę do głównego dania, ale także używa się do ciast takich jak Coca, faszerowania Panadons, a także makaronu takiego jak Cannelloni, który przez wieki handlu z Włochami zdobył w Katalonii sporą popularność.
Tradycyjne jest wykorzystanie tylko czterech składników: szpinaku, rodzynek, pinioli oraz oliwy. Aby wzbogacić smak dodaje się jednak także cebulę i/lub czosnek, a niektórzy wzmacniają to także odrobiną boczku

Składniki:

– 500 gr szpinaku
cebula drobno pokrojona (opcjonalnie)
– ząbek czosnku, drobno posiekany (opcjonalnie)
– garść rodzynek
– garść pinioli
– 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej czosnek i cebulę po czym dodać szpinak. Doprawić solą, dusić około 3 minut, a na końcu dodać też rodzynki i piniole.

 

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych