Pizza al Taglio zwana też Pizza al Trancio tłumacząc z włoskiego to po prostu Pizza „na kawałki”. Odmiana ta upowszechniła się we Rzymie i zdobyła popularność w całych Włoszech. Od klasycznej różni się tym, że jest prostokątna, a przede wszystkim grubsza. Wynika to z jej charakteru ulicznego jedzenia „do ręki” serwowana nie tylko w dedykowanym temu lokalach, ale także piekarniach. Zazwyczaj przygotowuje się ją z wyprzedzeniem, przed podaniem kroi na kawałki i odgrzewa. Stąd właśnie prostokątny kształt, który łatwiej dzielić na porcję oraz puszyste ciasto. Powstaje dzięki użyciu większej ilości wody niż w klasycznej pizzy, przez to tak szybko nie wysycha zarówno leżąc na ladzie, jak i przy odgrzewaniu.
Inaczej też wygląda kwestia komponowania dodatków. Nie układa się ich od razu, ale dopiero kiedy ciasto się nieco podpiecze. Pod względem ich doboru jest dużo większa swoboda niż w klasycznej pizzy, a część bardziej delikatnych dodatków jak dojrzewające wędliny, świeże sery czy niektóre warzywa (np. zielone lub nowalijki), a nawet owoce dodaje się już po upieczeniu, albo odgrzaniu.
Składniki:
– 500 gr mąki pszennej
– 350 ml wody
– 3 łyżki oliwy
– łyżeczka soli
– 7 gr suszonych lub 15 gr świeżych drożdży
Sos pomidorowy:
– puszka pomidorów
– ząbek czosnku przeciśnięty lub starty
– łyżeczka oregano
– 2 łyżki oliwy
– pół łyżeczki soli
Dodatki: oliwa, Mozzarella, wędliny, warzywa etc.
Przygotowanie:
- Z mąki, wody, oliwy dwóch łyżek oliwy zagnieść ciasto (do smaku można dodać nieco cukru, dzięki niemu ciasto będzie też bardziej chrupiące).
- Odstawić je po przykryciem na godzinę.
- Zmieszać wszystkie
- Ciasto ponownie zagnieść i na blasze posmarowanej oliwą uformować płaski, prostokątny placek. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na conajmniej pół godziny.
- Piekarnik rozgrzać do 250 s.C (najlepiej z dolnym grzaniem i termoobiegiem).
- W wyrośniętym cieście porobić palcami wgłębienia i posmarować je oliwą.
- Blachę umieścić w piekarniku na dolnej półce. Piec 5 minut
- Ciasto wyjąć z piekarnika i posmarować sosem pomidorowym. Włożyć z powrotem i piec jeszcze około 15 minut, aż brzegi zaczną się rumienić.
- Placek znów wyjąć z pieca posypać wierzch Mozzarellą i dodać dodatki które chce się upiec.
- Piec jeszcze 5 minut, wyjąć z piec dodać świeże dodatki i pokroić na kawałki