Lacjum to przede wszystkim Rzym. Bynajmniej to jednak nie rządzący tu przez wieki papierze zbudowali miejscową kuchnię, chociaż mieli za przybocznych takie sławy kuchni jak Bartolomeo Scapii. Co więcej wogóle wielkie rody rzymskie takie jak Collona, Orsini, Conti czy Caetani nie wiele pozostawili w kulinariach stolicy. Dziś najsłynniejsze tutejsze dania to Pasta alla carbonara czyli makaron węglarzy czy też Coda alla Vaccinara znany jako ogon wołowy przygotowany na sposób rzeźnicki. Bo to ulica Rzymu ukształtowała tutejszą kuchnię którą jedzą wszyscy. Nie znaczy jednak że dominują tu same ciężkie dania. Bruschetta to właśnie wymysł stolicy, a Misticanza zawiera wszelką zieleninę jaką można było dostać na Campo di Fiori.
Przepisy
Insalata (Sałatki)
- Misticanza (Sałata miaszana)
- Panzanella (Sałatka chelbowa)
- Puntarelle in Salsa di Alci (Cykorie z sardelami)
Antipasti (Przystawki)
- Bruschetta
- Capitone marinato (Węgorz marynowany)
- Carciofi alla Giudia (Karczochy po żydowsku)
- Polenta Fritta (Smażona polenta)
Pizza
Primi Piatti (Pierwsze Dania)
- Cacio e Pepe (Makaron z serem i pieprzem)
- Ciambotta/Cianfotta (Potrawka warzywna)
- Fettuccine Alfredo / al Burro (Makaron z masłem i serem)
- Fettuccine alla Romana (Makaron z pomidorami, wątróbką i grzybami)
- Gnocchi alla Romana
- Pasta all’Amatriciana (Makaron z boczkiem i pomidorami)
- Pasta all’arrabbiata (Makaron z pomidorami na ostro)
- Pasta alla carbonara (Makaron z boczkiem i jajkami)
- Pasta alla carrettiera (Makaron z boczkiem)
- Pasta alla Gricia (Makaron z boczkiem)
- Pasta e Ceci (Makaron z ciecierzycą)
- Pizza Ebraica d’erbe (Żydowska pizza)
- Rigatoni con la Pajata (makaron z jelitami cielęcymi)
- Supli di riso (Smażone krokiety ryżowe)
Secondi Piatti (Drugie Dania)
- Abbacchio al Forno con Patate (Jagnięcina pieczona z ziemniakiami)
- Anatra alla Scappi (Kaczka wg. przepisu Scappiego)
- Coda alla Vaccinara (Potrawka z ogona wołowego)
- Saltimbocca alla Romana (Kotlety cielęce z szynką i szałwią)
Smaki
Warzywa i owoce
- Broccolo Romanesco (brokuł)
- Cime di Rapa (rzepa brokułowa)
- Puntarelle (cykoria)
Produkty zbożowe i oleje
- Bucatini (makaron)
- Fettuccine (makaron)
- Pane Casereccio di Genzano (chleb)
- Tonnarelli (makaron)