Fuet to obok chorizo najbardziej znana w Europie kiełbasa wywodząca się z Hiszpanii. Od chorizo różni się jednak tym, że to kiełbasa dojrzewająca lekko podsuszona. Stąd jadana jest na surowo jako przekąska ew. tapas. Jej matecznikiem jest Katalonia i z tutejszego języka pochodzi nazwa. Po kataloński fuet oznacza bicz, co nawiązuje do kształtu kiełbasy – jest cienka i długa. Bardzo przypomina inną katalońską specjalność Llonganissę. Niekiedy obie nazwy używa się wymiennie, różnica jest jednak taka, że Llonganissę często spotyka się świeżą, a najpewniej jest przy tym protoplastką Fuet (jej korzenie sięgają bowiem starożytności – patrz Longaniza). W obu przypadkach wspólny jest też kluczowe miejsce produkcji, czyli rejon Osona, a zwłaszcza okolice miasta Vic, skąd pochodzi ponoć najlepsza wieprzowina na tę właśnie kiełbasę. Inna znana odmiana Fuet d’Olot z leżącego tuż obok miasta Olot.
Sam Fuet ma też kilka swego rodzaju odmian. Jedną z nich jest Secallona, który podczas dojrzewania mocno się spłaszcza i po przekrojeniu nie jest owalny ale ma kształt cyfry „8”. Poza tym nie pokrywa go charakterystyczna biała pleśn. Co istotne w inny sposób się też kroi: Fuet tnie się na ukos, a Secallona w poprzek na bardzo cienkie plasterki. Pokrewna Fuetowi jest także Sumaia, która nazwę swoją wywodzi od katalońskiego słowa somall co ma znaczyć podsuszone. Jest długa i nieco cieńsza. W Katalonii można się spotkać także z takimi nazwami jak Espetec, Tastet i Petador.