Gofio / Pella de Gofio


Gofio i robione z nich Pella de Gofio to tradycja kulinarna Wysp Kanaryjskich. Samo gofio do rodzaj gruboziarnistej, nieprzesianej mąki z prażonych zbóż – może to być zarówno pszenicy i jęczmień, jak i proso czy też kukurydza. Ma żółtawy odcień zależny od składu i stopnia wypalenia. Gofio na wyspach było używane jeszcze przed pojawieniem się Hiszpanów. Używali go Guanczowie, to ludność pochodzenia berberyskiego, która jest uważana za pierwszych znanych mieszkańców archipelagu (ten rodzaj tostowanej mąki popularność zdobył także w Ameryce Łacińskiej).
Dziś jest to produkt objęty europejską ochroną regionalną, a Pella de Gofio to chyba największych klasyk tutejszej kuchni. Rodzaj zagniatanego ciasta, które przez wieki był podstawowym dodatkiem do dań mieszkańców hiszpańskiego archipelagu, a niekiedy stanowi posiłek sam w sobie. To odpowiednik naszego chleba, a jeszcze bardziej czeskich knedlików. Kluczowym elementem jest rzecz jasna gofio, zagniatane z wodą (czasem buliony rybnego) zwykle w proporcjach 1 do 1 z dodatkiem oliwy oraz soli i odrobiny cukru. Tak wygląda Pella Salada. Jest jednak też słodka Pella Dulce gdzie dodaje się miód i orzechy, a także banany.

/Fot: Francisco Javier Toledo Ravelo//

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych