Knedle, czy też Knedlík, to danie najbardziej kojarzące się z kuchnią czeską. Są jednak równie popularne także w kuchni austriackiej oraz niemieckiej (nawet sama nazwa Knödel wywodzi się z języka niemieckiego – ponoć już Jan Hus próbował upowszechnić czeską nazwę šišky, czyli szyszki, ale bezskutecznie).
W Czechach zazwyczaj wyrabia się je z gotowanych ziemniaków, wówczas jest to Bramborový Knedlík lub bułki – Houskový Knedlík. Te ostanie swój odpowiednik mają także w Polsce, w postacie Parowańców Śląskich. Poniżej przepis na kluski z bułki, znacznie zresztą popularniejsze.
Istniej też tzw. Karlovarský knedlík, znacznie bogatszy od zwyczajnego. Przygotowuje się go na bazie jajek, mleka i podsuszonej bułki, tak aby pozostawiała swoją fakturę. Poza tym mogą trafiać do niego różne dodatki, takie jak zioła czy wędlina (przepis na filmie poniżej).
Składniki:
– 250g mąki krupczatki,
– 2 kajzerki, pokrojone w kostkę
– 10g drożdży,
– 1 żółtko,
– łyżeczka cukru,
Przygotowanie:
- Drożdże i cukier rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Odstawić na 10 minut
- Dodać mąkę, kajzerki, żółtko. Całość wyrabiać z dodatkiem wody, tak aby uzyskać dość gęste ciasto masę.
- Przykryć i odstawić w ciepłym miejscu na trzy kwadranse.
- Gdy ciasto wyrośnie uformować z niego dwa wałki w kształcie bułek. Odstawić na kilka minut aby nieco wyrosły.
- W tym czasie w dużym garnku zagotować wodę. Gdy będzie wrzała włożyć do niej ciasto.
- Gotować na małym ogniu 20 minut – w międzyczasie obrócić na drugą stronę.
- Po wyjęciu ciasto lekko nakłuć widelcem i pokroić w plastry grubości 1 cm.
(Poniżej przepis na Karlovarský knedlík. W tym przypadku masa jest umieszczana w kokilkach, tradycyjnie jednak normalnie formuje się ją w postaci grubego wałka.)