Górna Addyga jeszcze sto lat temu był to Południowy Tyrol i stanowił część monarchii Austro-Węgierskiej. Zmiana tej nazwy to autorski pomysł samego Benito Mussoliniego, niemniej wpływy kultury niemieckiej pozostały do dziś. Przejawiają się m.in. w produkcji pieczywa – takiego jak Paarl czy też Vorschlag – takiego samego w obu częściach Tyrolu, ale nie tylko – wspólne są też dania mączne takie jak pierogi Schlutzkrapfen. Potrawy ciężkie i mączne to zresztą wizytówka regionu, gdzie królują kluski, polenta robiona na wiele sposobów i nawet robi się Schlutzkrapfen zupę mączną. Położony dalej na południe Trydent jest za to silnym ośrodkiem serowarskim – najbardziej znany tutejszy ser to Asiago.
Przepisy
Polenta
- Mosa (Polenta na mleku)
- Polenta con la Cipola (Polenta z cebulą)
- Polenta con la Zucca (Polenta z dynią)
- Polenta di Patata (Polenta ziemniaczana)
- Polenta Nera (Polenta gryczana)
Primi Piatti (Pierwsze Dania)
- Canederli (Knedle)
- Gnocchi di Patate con la Ricotta (Gnocchi ziemniaczane z Ricottą)
- Minestra d’Orzo (Krupnik)
- Schlutzkrapfen (Pierogi z ricottą i szpinakiem)
- Strangolapreti (Kluski ze szpinakiem)
- Zuppa di Farrina Tostata (Zupa mączna)
Smaki
Przyprawy i zioła
Warzywa i owoce
- Borlotti / Borlotto (Fasola)
- Cannelini / Cannelino (Fasola)
- Endywia
Produkty zbożowe i oleje
- Fiascetta (pieczywo)
- Paarl (pieczywo)
- Schuttelbrot (pieczywo)
- Tirtlan / Titlen (pierogi)
- Vorschlag (pieczywo)
Sery i nabiał
- Asiago
- Boscatella
- Caprino Trentino (Rustico / Cavalese)
- Casolet Val di Sole
- Dobbiaco
- Dolomiti
- Fontal
- Formaggio alta Pusteria
- Formaggio di Montagna di Sesto (Formaggio di malga)
- Grana Trentino
- Graukäse
- Nostrano (Val di Fassa / Primiero)
- Poina Enfumegada
- Puzzone di Moena
- Spressa
- Stelvio (Stilfser)
- Toblacher Stangenkäse
- Tosela
- Vezzena
Wędliny
- Baldonazzi (Brusti)
- Barbusti
- Carne Fumada
- Carne Salada
- Carne Salamistrada
- Cauriota
- Ciuìga (Ciuighe)
- Luganega (Luganica / Lucanica)
- Mortandela
- Pancetta di Caderzone
- Probusto
- Salame all’aglio (da l’ai) della Val Rendena
- Salamella di Caderzone
- Salamella Fresca Trentina
- Speck
Speck