Canederli to najbardziej charakterystyczne dziedzictwo Europy Środkowej, jakie dotarło do Włoch – przede wszystkim do Górnej Addygi, którą Austriacy nazywają Południowym Tyrolem i który przez wieki był związany z wiedeńską monarchią (nazwę Górna Addyga dopiero w latach 30-tych wprowadził Mussolini). Ten rodzaj klusek robionych z czerstwego pieczywa najbardziej przypomina znane z Czech Knedle, które w gruncie rzeczy są jednak wymysłem niemieckim (o czym świadczy rdzenna nazwa knodel). W Górnej Addydze znane były już jednak co najmniej w XIII wieku. Świadczą o tym freski z kaplicy zamku Hocheppan. Obok Marii z Jezusem, przedstawiona jest bowiem kobieta jedząca sporej wielkości knedle i to prosto z patelni.
Poniższy przepis to właściwie baza ciasta. Bardzo często wzbogaca się je podsmażaną, siekaną cebulą, pancettą czy też kiełbasą (tak jak w przepisie na filmie)
Składniki:
– 150 gr czerstwego chleba pokrojonego w kostkę
– mleko
– 2 jajka
– 100 gr masła
– cebula drobno posiekana
– 50 gr bułki tartej
– łyżka posiekanej natki pietruszki
– szczypta gałki muszkatułowej
– tarty Asiago do posypania
Przygotowanie:
- Pieczywo namoczyć w mleku
- Jajka połączyć z masłem, cebulą oraz pietruszką.
- Kwałki chleba odsączyć i zmielić.
- Z jajecznej masy, pieczywa i tartej bułki wyrobić ciasto.
- Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatułową. Odstawić na kwadrans.
- Z ciast formować kuleczki i gotować około 20 minut tak jak pierogi.
- Podawać polane masłem i opruszone serem
W Górnej Addydze do tego typu knedli dodaje się też bardziej treściwe składniki, takie jak boczek czy kiełbasa. Wyjątkowo popularna ich wersja przewiduje jednak przede wszystkim buraki.