Pote Asturiano czyli garnek z Asturii to jedno z regionalnych wcieleń popularnej w Hiszpanii potrawki zwanej Cocido (najbardziej przypomina przygotowywane po sąsiedzku kantabryjskie Cocido Montañés). O dużej jego popularności świadczy fakt, że w całym kraju można ją znaleźć w sklepach jako tzw. danie gotowe. Niekiedy mylona jest z jeszcze bardziej znanym asturyjskim daniem jednogarnkowym Fabadą, Wspólny im jest dodatek wyboru mięs i wędlin oraz fasoli, Pote Asturiano ma jednak znacznie bardziej warzywny profil i podobnie jak w wielu innych Cocido obok ziemniaków trafia do niego kapusta – tradycyjnie kapusty liściasta zwana w Hiszpanii Berza, ale można ją zastąpić liśćmi kapusty głowiastej. Potrawa ta ma przy tym ciekawy wariant zwany Pote de Castañes, ew. Potaxe de Castañes, w którym zamiast fasoli używa się kasztanów.
Składniki:
– 1 kg żeberek wieprzowych
– ratka wieprzowa (opcjonalnie)
– 200 gr wędzonego boczku
– kawałek Chorizo
– kawałek Morcilli (opcjonalnie)
– 300 gr białej fasoli namoczonej przez noc
– 4 ziemniaki pokrojone na małe kawałki
– 6 liści kapusty liściastej lub ćwierć główki kapusty włoskiej lub głowiastej posiekane
– cebula drobno posiekana
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 3 łyżeczki czerwonej, suszonej papryki
– 1 – 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Do dużego garnka włożyć mięso, boczek, chorizo oraz fasolę. Zalać 3 litrami wody, porządnie dosolić i gotować około 2 godziny na średnim ogniu. Podczas gotowania stale zbierać szumowinę gromadzącą się na powierzchni wywaru.
- Dodać Morcillę, marchew, ziemniaki oraz kapustę.
- Na oliwę zeszklić cebulę i czosnek. Dodać papryki podsmażyć jeszcze chwilę i całość dodać do gotującego się wywaru.
- Gotować jeszcze godzinę uzupełniając płyn.
- Przed podanie wyłowić mięso oraz wędlin. Jak nieco ostygnął pokroić je na kawałki i ułożyć w głębokich talerzach lub miskach, po czym całość zalać gulaszem z fasolą.