Kasztany jadalne


Kasztany jadalne zazwyczaj kojarzą się z Paryżem i maszynkami do ich pieczenia. A jednak jadalne kasztany przywędrowały do stolicy Francji z południa – tradycyjnym miejscem ich uprawy był płaskowyż Cevenes na pograniczu Langwedocji i Owernii, Limousinne, a także Korsyką. Nie mniej popularne są zresztą także we Włoszech – pieczone kasztany to m.in. popularna, jesienno-zimowa przekąska w Rzymie, a w Lombardii nadziewa się nimi świąteczną gęś Oca Farcita.
Od wieków ubodzy chłopi używali ich nie tylko do pieczenia i gotowania ale też do wyrobu mąki – kasztany mają dużą ilość tłuszczu przez co są bardzo pożywne. Dziś liczba drzew kasztanowca zmniejszyła się. Nie mniej wciąż bardzo popularne są kasztanowe przetwory – teraz to nie tylko kremy i pasty z kasztanów, ale nawet kasztany marynowane w koniaku.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych