Leżące na pograniczu hiszpańskim Roussillon nie mogło oprzeć się wpływom kuchni iberyjskiej. W szczególności ze względu na znaczną ilość Katalończyków zamieszkujących tutejsze góry i wybrzeże. Nie brak oczywiście różnego rodzaju paelli, ale jednym z najciekawszych propozycji Katalończyków jest perliczka czyli Pintade a la Catalane. Jej charakterystyczny smak nadaje duża ilość czosnku – w samej Hiszpanii to całkiem popularny sposób podawania kurczaków – oraz wino Rancio z apelacji Banyuls.
W ten sam sposób można serwować wszelkiego rodzaju ptactwo, z zachowaniem proporcji składników rzecz jasna (dorosła perliczka waży od 1 do 1,5 kg).
Składniki:
– perliczka
– 8 plastrów wędzonego boczku (niekoniecznie)
– 30 ząbków czosnku, przekrojonych na pół
– 3 cytryny obrane
– szklanka Rancio, lub innego słodkiego wina (np. Madery)
– szklanka bulionu cielęcego
– 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzać oliwę. Perliczkę obsmażyć ze wszystkich stron i obłożyć plastrami boczku (o ile się go używa). Dodać wina, przykryć i dusić, aż mięso będzie miękkie
- Czosnek zblanszować we wrzącej wodzie (około 1 min).
- Dwie cytryny pokroić w ćwiartki, a jedną w plasterki. Również je zblanszować.
- Perliczkę wyjąć z garnka, korpus wyfiletować, całość pokroić na mniejsze kawałki. Z powrotem włożyć do garnka.
- Dolać bulion, dodać czosnek i cytrynę. Posolić i popieprzyć. Dusić wszystko jeszcze około 20 minut.
Katalończycy perliczkę zwykle jadają z ryżem
(Poniżej alternatywny sposób przygotowania Pintade a la Catalane w którym perliczkę przed duszeniem się porcjuje)