Arroz del Senyoret (ryż z rybami i owocami morza)

Arroz del Senyoret podobnie jak Arroz a Banda to najbardziej klasyczne ryżowe dania wywodzące się z hiszpańskiego Alicante (mimo że najbardziej znana tutejsza wersja tej potrawy to Arroz Alicantino). Zasadniczo są one podobne do paelli serwowanej niedaleko, w położonej na północy Walencji. Można powiedzieć, że Arroz del Senyoret wyrósł z Arroz a Banda, który był potrawą lokalnych rybaków, pierwotnie przyrządzaną jeszcze na morzu w trakcie połowu. Arroz del Senyoret to właściwie bardziej wysublimowana, „pańska” wersja tego dania na co wskazuje przymiotnik senyoret, a samo danie miało być właśnie ozdobą pański stołów. Stąd jest ono bogatsze w składniki niż wersja dla rybaków. To co łączy obie potrawy to obranie czy też wyfiletowanie morskich składników i pokrojenie ich na małe kawałki. Wieść gminna niesie, że w tym przypadku nie chodziło jednak o oszczędność, ale ułatwienie konsumpcji wymagającym biesiadnikom.

Składniki:

– 350 gr ryżu krótkoziarnistego, najlepiej La Fallera Bomba
– 300 gr  kalmarów pokrojonej w małe kawałki
– 15 krewetek obranych pokrojonych
– 300 gr filetów białej ryby o zwartym mięsie pokrojonej
– 2 pomidory obrane ze skórki i starte na tarce
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– łyżka suszonej papryki
(zamiast pomidorów, czosnku i papryki można użyć 4 łyżek pasty Salmorrety – wg. przepisu)
– około 3 – 4 szklanki bulionu rybnego
– 100 łyżek oliwy

Przygotowanie:

  • Na patelni rozgrzać  oliwę i obsmażyć na nich kawałki kalmarów, ryb i krewetki. Gdy mięso się zetnie zdjąć z patelni
  • Na tą samą oliwę dodać pomidory, czosnek i paprykę lub Salmorretę. Podsmażyć 2 minuty tak aby dodatki dobrze otuliły mięso.
  • Dodać ryż i mieszając podprażyć aż ziarna zaczną się robić szkliste.
  • Całość zalać bulionem. Powinno być go dwa razy tyle co ryżu.
  • Gotować około 15 – 20 minut, aż ryż wchłonie płyn. Jeśli ryż wciąż będzie twardy dolać nieco bulionu.
  • Pod sam koniec gotowania dodać obsmażone ryby i owoce morza.
  • Całość wymieszać i podsmażyć jeszcze około 1-2 minuty, po czym zdjąć patelnię z ognia i odstawić na parę minut przed podaniem

Obraz nkgk68 z Pixabay

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych