Kalmary to kosmopolityczne głowonogi zamieszkujące wszystkie oceany i morza do nich przyległe. W Europie, z kulinarnego punktu widzenia, najbardziej popularne są w basenie Morza Śródziemnego. Kalmary jada się zarówno jak są malutkie oraz dorosłe. Ich tuszki świetnie nadają się do nadziewania i grillowania. Często kroi się je w pierścienie i smaży lub dusi. Jadalne są także macki, najlepsze pieczone.
Zobacz: sposób na czyszczenie i przygotowanie Kalmarów oraz Ośmiornicy
(Najpopularniejszy i najprostszy sposób serwowana to smażenie w głębokim tłuszczu pierścieni z kalmarów, tak robi się m.in. w Grecji)
Przepisy z Kalmarami
Grecja
– Kalamari Plaki (Kalmary zapiekana w pomidorach)
– Xtapodi me Ouzo (Ośmiornica z Ouzo)
Włochy
– Calamari Ripieni in Teglia (Faszerowane kalmary)
– Risotto alla Maranese (Risotto z owocami morza)
Malezja
– Char Hor Fun / Wat Tan Hor (Makaron ryżowy w sosie)
– Satay Bihun (Makaron ryżowy z sosem orzechowym)