Truchas en Salsa de Almendras (Pstrąg w sosie migdałowym)

Pstrąg czyli hiszpańskie Truchas to jedne z najpopularniejszych ryb słodkowodnych jakie tu żyją. Przygotowuje się je na wiele sposobów: grilluje, smaży, piecze, dusi, a także marynuje jako Escabeche. Przepis na Truchas en Salsa de Almendras wywodzi się z Aragonii, gdzie w rzekach i strumieniach górnej części tej krainy łowi się zarówno Pstrągi potokowe jak i tęczowe, popularne także w Polsce. Ryba w tym przypadku jest wzbogacona sosem migdałowym, który całej potrawie nadaje nieco słodkawy smak.

Składniki:

– 2 duże pstrągi tęczowe, oskrobane i wypatroszone
– 3 łyżki soku z cytryny
– mąka do panierowania
– 8 łyżek oliwy
Sos migdałowy:
– 150 gramów migdałów bez skórki, uprażonych i skruszonych w moździeżu
– ząbek czosnku, posiekany
– kieliszek białego wina
– łyżeczka mąki kukurydzianej
– sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

    • Ryby lekko osolić, posypać pieprzem i obtoczyć w mące
    • Na patelni rozgrzać oliwę. Usmażyć na nim rybę, po 5 – 7 minut z każdej strony – aż będzie miękkie.
    • Zdjąć rybę z patelni i ułożyć w ciepłym miejscu
    • Na patelni pozostawić łyżkę oliwy ze smażenia ryb i przygotować na niej sos: najpierw podsmażyć czosnek.
    • Dodać mąkę i całość zalać sokiem z cytryny oraz winem
    • Dolać wina i kilka minut dusić na dużym ogniu, aż sos nieco zgęstniej. Całość doprawić solą
    • Gdy płyn zacznie wrzeć dodać migdały, chwilę poddusić, po czym całość zmiksować blenderem lub w malakserze (masa powinna zachować konsystencję sosu)
    • Ryby wyjąć z ciepłego miejsca i podlać sosem migdałowym

Na filmie poniżej nieco odmienna wersja tego przepisu, gdzie sosu się nie miksuje na gładko, a migdały są właściwie rodzaje przybrania

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych