Pstrąg Potokowy


Pstrąg Potokowy (łac. Salmo trutta m. fario) to ryba z rodziny łososiowatych, a przy tym jeden z podgatunków Troci przystosowanych do życia w wodach słodkich. W Polsce głównie występuje w rzekach górskich. Jest to przy tym ryba dwuśrodowiskowa. Za jej odmianę żyjącą w wodach słonych uznaje się inny podgatunek: Troć Wędrowna (czasem można spotkać ją pod handlowym mianem Pstrąg Łososiowy).







Przepisy na Pstrąga i inne ryby przygotowane w całości


Francja

Alose de Loire a l’Oseille (Śledź rzeczny ze szczawiem)
Alose Grillé sur les Sarments (Grillowany śledź rzeczny)
Loup de Mer an Croute de Sel (Okoń morski w cieście solnym)
Merlans Bercy (Merlin z Bercy)
Truite a la Dieppoise (Pstrąg na sposób z Dieppe)
Truite Pochee au Beurre Blanc (Pstrąg w sosie maślanym)

Włochy

Triglie alla Livornese (Barwena z Livorno)

Turcja

Fırında Levrek (Pieczony okoń morski)

Liban i Lewant

Samak Harra (Ryba pieczona na ostro)
Tajine Samak (Pieczona ryba z liściem laurowym i cytrusami)

Tajlandia

Pla Neung Manao (Ryba na parze z sosem limonkowym)
Pla Sam Rot (Ryba w trzech smakach)

Malezja

Ikan Asam Pedas (Ryba na ostro-kwaśno)

Indonezja

Ikan Bakar (Grillowana ryba)
Pepes Ikan Emas (Pieczona ryba)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych