Embuchado

Comprar embuchado riojano online al mejor precioEmbuchado to bardzo specyficzny rodzaj wędliny wytwarzany w hiszpańskim rejonie Rioja. Stąd niekiedy używa się określenie Embuchado Riojano, aby odróżnić ją od Lomo Embuchado czyli dojrzewającej polędwicy wieprzowej (embuchar to czasownik oznaczający nadziewanie). W przypadku specjału z Rioji mamy do czynienia z jagnięciną, a właściwie jej jelitami zawiniętymi w coś w rodzaju motka. Powstaje z tego rodzaj kiełbasy, którą kroi się na plasterki, podsmaża, szczodrze soli i podaje z paskami papryki. Najlepiej dość ostrymi, tak aby zrównoważyły intensywny smak jagnięcych podrobów. Idealne Pincho do tutejszego wina.
Embuchado nie jest przy tym jedynym tego typu specjałem hiszpańskiego masarstwa. Podobne w stylu jest Zarajo serwowane w Castilla-La Mancha oraz Madrycie, a także aragoński Madejas.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych