Migas Ruleras zwany jest także Migas Manchegas co wskazuje na miejsce pochodzenia dania czyli region Kastylii-La Manchy. Jest to jeden z najpopularniejszych wariantów bardzo tradycyjnego hiszpańskiego dania Migas, gdzie bazą są pokruszone kawałki chleba. Tutaj tradycyjnie dość długo się go namaczało – co najmniej dwie godziny – a następnie mieszało z odrobiną mąki. Kawałki pieczywa podsmaża się na oliwie z czosnkiem oraz dodatkiem wieprzowym: boczkiem i Chorizo, a czasem także Longanizy, a nawet Jamon Serrano. Nazwa ruleras pochodzi prawdopodobnie od sposobu przygotowania: częstego mieszania okruchów chleba w czasie smażenia, ew. doprowadzenia ich do takiego stanu chrupkości, że aż „turlają” się czyt „rolują” po patelni. Swoją chrupkość zawdzięczać mają dodatkowi mąki, która jest tu rodzajem panierki. Ta wersja Migas jest mocno mięsna, niemniej częstym dodatkiem są świeże owoce, takie jak winogrona, granat czy melon, co dodaje potrawie świeżości i kontrastu smakowego.
Długie namaczanie nadaje się do chleba pieczonego z mąki o dużej zawartości białka jak np. Pan Candeal czy Pan Cateto, który najlepiej nadaje się do tej potrawy (jak na filmie powyżej). W przypadku zwykłego pieczywa proces ten trzeba skrócić.
Składniki:
– 250 gr czerstwego chleba bez skórki porwanego na kawałki
– 50 gr mąki
– kawałek Chorizo (ok. 150 gr) pokrojonego w plasterki
– 100 gr boczku pokrojonego w kostkę
– 5 ząbków czosnku pozostawionych w łupinach i lekko rozgniecionych
– 100 ml oliwy
Przygotowanie:
- Rozdrobniony chleb skropić 150 mln wody i odstawić na kwadrans. Po tym czasie oprószyć go mąką i delikatnie wymieszać, aby okruchy się nie posklejały (można to zrobić np. na stolnicy)
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę dodać ząbki czosnku i obsmażyć je około 5 minut
- Z patelni zdjąć czosnek, dodać boczek i smażyć, aż się zrumieni.
- Teraz z kolei usunąć z patelni boczek i przez parę minut obsmażać na niej Chorizo.
- Wyłowić obsmażone kiełbaski i na tej samej oliwie dodać pokruszony chleb.
- Całość dosolić i smażyć delikatnie mieszając, aż okruch zrobią się chrupkie.
- Na koniec dodać boczek i Chorizo. Całość chwilę jeszcze podgrzać.