Marmitako to potrawka rybna z Kraju Basków, którzy jako wytrawni rybacy słynąeli ze swoich rybnych zup. Najbardziej znane takie jak Arrain Zopa czy taż Ttoro bazują jednak na mieście białych ryb. W przypadku Marmitako używa się za to tuńczyka, który nie sprawdziłby się jako towarzysz dla innych ryb, dominując je w potrawie. W tym przypadku jest to Tuńczyk Niebieskopłetwy, a konkretniej bardzo ceniony jego gatunek: Tuńczyk Biały.
Sama nazwa potrawy pochodzi od garnka używanego przez rybaków zwanego Marmita – Hiszpanie potrawę tą nazywają Marmita de Bonito, a Francuzi Marmite de Bonite lub Marmite de Thon. Pierwotnie było to dość proste danie, które z biegiem czasu nabrało składników i smaków.
Jada się je głównie latem, gdy na Morzu Kantabryjskim zaczyna się sezon na Tuńczyki Białe. Nie tylko zresztą w Kraju Basków, ale także po sąsiedzku w Kantabrii, gdzie potrawę tą można znaleść pod lokalną nazwą Sorropotún. Czas wakacji to też okres festiwali podczas których danie to jest prawdziwą gwiazdą.
Składniki:
– 2 litry bulionu rybnego (hiszp. Fume de Peix)
– 600 gr tuńczyka, pokrojonych na dużą kostkę
– cebula drobno posiekana
– 1 czerwona i 1 zielona papryka, pokrojona w dużą kostkę
– 5 ząbków czosnku drobno posiekanych
– 1 kg ziemniaków pokrojonych w dużą kostkę
– 2 pomidory przekrojone na pół i starte na tarce (tak aby łatwo pozbyć się skóry)
– łyżka suszonej papryki
– szczypta szafranu
– łyżka siekanej pietruszki
– 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Na garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę i pokrojone papryki. Dusić około 10 minut.
- Dodać czosnek, suszoną paprykę, szafran oraz pomidory.
- Gdy sos zacznie się gotować dodać ziemniaki dobrze wymieszać i wlać wlać bulion rybny.
- Przykryć i dusić około 15 – 20 minut.
- Gdy ziemniaki zrobią się miękkie dodać tuńczyka, przykryć, zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut.
- Przed podaniem dodać pietruszkę.