Empanada Berciana (Placek faszerowany mięsem, boćwiną i ziemniakami)


Empanada Berciana znana również jako Batalion Empanada to specjalność regionu El Bierzo leżącego w północno-zachodnim zakątku Hiszpanii w prowincji León. Jest to typ klasycznej Empanady, nie przypominającej popularnych dziś zapiekanych pierogów, ale coś na kształt faszerowanego placka przypominającego angielski Pie. Jest to bardzo stary przepis: pierwsze wzmianki na temat potrawy sięgają XV wieku, gdy wspominał ją pisarz kulinarny Ruperto de Nola. Jej cechą wyróżniając, na tle innych ciast tego typu jest dodatek ziemniaków oraz boćwiny, które obok mięsa lub ryb stanowią element farszu. Jeśli chodzi o składnik mięsny najczęściej sięga się po jakiś rodzaj podwędzanej wieprzowiny.

Składniki:

Ciasto:
– 500 gr mąki pszennej
– 200 ml letniej wody
– 1 łyżeczka soli
– 25 gr świeżych lub 7 gr suszonych drożdży
– 100 ml oliwy
Farsz:
– 500 gr wieprzowej wędzonki lub wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
– 300 gr boćwiny, posiekanej
– 3 ziemniaki, pokrojone w półplasterki
cebula pokrojone w półplasterki
– 3 łyżeczki mielonej papryki
– 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

  • Przygotować ciasto drożdżowe: drożdże rozpuścić w wodzi i wszystkie składniki dobrze zagnieść, kilka razy uderzyć nim o blat, aby gluten zaczął pracować i odstawić na godzinę w ciepłym miejscu, aby wyrosło.
  • Przygotować farsz: na dużej patelni rozgrzać oliwę i zrumienić na niej wieprzowinę.
  • Po 5 minutach dodać cebulę, zeszklić a po kolejnych 2 – 3 minutach ziemniaki.
  • Całość doprawić solą oraz papryką, podsmażyć około 10 minut i dodać boćwinę.
  • Dusić około 5 -10 minut, aż boćwina wypuści sok, który po zdjęciu patelni z gazu należy odlać – farsz musi być suchy.
  • Piekarnik rozgrzać do 210 st. C
  • Ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na dość cienki placek o tym samym kształcie.
  • Płat ciasta przeznaczony na spód wyłożyć na blachę. Na wierzch ułożyć farsz odsączony z nadmiaru płynu. Trzeba pamiętać o pozostaniu marginesów na brzegu, aby móc skleić placek
  • Całość przykryć drugim płatem ciasta i dokładnie zlepić brzegi, najlepiej zawijając je do wewnątrz (jeśli pozostało nieco niezagospodarowanego ciasta można z niego zrobić zdobny wzór na wierzchu)
  • Ciasto ponakłuwać widelce i posmarować z wierzchu oliwą.
  • Empanadę piec około 40 minut.

 

 

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych