Różnego rodzaju ciasta/zapiekanki (Pie) nadziewane mięsem to jedna z brytyjskich specjalności – najbardziej znane to Cottage Pie, Shepherd’s Pie czy też Fish Pie. Znani z uprawy jabłek Anglicy – sady to specjalność m.in. Sommerset skąd wywodzą się najlepsze angielskie cydry, ale także wysuniętego na wschód hrabstwa Kent – nie darowali sobie wsadzić do ciasta także jabłek. Tak powstał Pork and Apple Pie, gdzie owocom towarzyszy zazwyczaj mielona wieprzowina. Dla jeszcze większego wzbogacenia potrawy niektórzy dodaje też nieco pokrojonego bekonu. Jabłka serwuje się na dwa sposoby: pokorojone drobno i wymieszane z mięsem, albo jak na poniższym przepisie pocięte na większe kawałki i ułożone na wieprzowinie.
Dla wzmocnienia smaku do mięso można dodać łyżkę musztardy.
Składniki:
– 2 okrągłe arkusze kruchego ciasta do pieczenia tarty (może być kupne, albo takie jak np. do Quiche Lorraine – wg. tego przepisu przygotować dwie porcje ciasta)
– 700 gr mielonej wieprzowiny
– 4 jabłka, obrane, pozbawione gniazd i pokrojone na cienkie plasterki
– cebula, drobno posiekana
– 2 łodygi selera naciowego, drobno posiekane (opcjonalnie)
– 300 ml cydru (może być woda)
– łyżka brązowego cukru
– szczypta mielonego ziela angielskiego
– 2 łyżki mąki
– łyżka oleju
– 2 łyżki masła
– jajko, lekko rozbełtane
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę.
- Dodać selera oraz mięso i smażyć, aż się zrumieni – ok. 10 minut.
- Wieprzowinę doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim i zalać 200 ml cydru.
- Kiedy płyn się zagotuje, dodać mąkę, wymieszać i dusić tak długo, aż cały cydr zostanie wchłonięty przez mięso (ok. 10 minut). Wieprzowinę zdjąć z patelni.
- Na patelni rozgrzać masło. Dodać jabłka i cukier. Smażyć 5 minut, aż się zrumienią i dolać resztę cydru. Dusić ok. 10 minut aż płyn odparuje, a jabłka zmiękną.
- Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
- Dno, okrągłej formy do pieczenia tarty wyłożyć arkuszem ciasta – wystające ponad krawędź kawałki przyciąć przy brzegu.
- Na cieście rozprowadzić mięso, a na nim ułożyć jabłka.
- Całość przykryć drugim arkuszem ciasta – dokładnie skleić brzegi obu warstw ciasta.
- Wierzch wysmarować rozbełtanym jajkiem. Piec ok. 30 – 40 lub aż do momentu kiedy ciasto się zrumieni.
- Przed podaniem odstawić aby odpoczęło 5 – 10 minut.
(Poniżej bardzo tradycyjny przepis na wieprzowo-jabłkowy pie aż z 1792 roku)
/Fot: brianna.lehman//