Kofta to niewielkie kotleciki z mielonego mięsa popularne w obrębie całego, dawnego imperium osmańskiego. Dotarły nie tylko na Bliski Wschód ale także do północnej Afryki, m.in. do Tunezji. Tutaj nie robi się ich jednak tylko z mięsa jagnięcego czy wołowego, ale także z ryb. Kefta bel Hout, bo tak się właśnie nazywają to proste i popularne danie najczęściej serwowane jest w sosie pomidorowym.
Składniki:
– pół kg filetów z białej ryby (bez skórki)
– ziemniak ugotowany i rozgnieciony
– cebula, drobno posiekana
– 2 jajka
– pół pęczka natki pietruszki, posiekanej
– 3 łyżki kminu, mielonego
– 3 łyżki kurkumy, mielonej
– sok z jednej cytryny
– 3 łyżki bułki tartej
– mąka do panierowana
– łyżka oliwy
– tłuszcz do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
- Zagrzać wodę i około 3 minuty gotować w nich ryby.
- Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę.
- Wymieszać wszystkie składniki (poza mąką oraz tłuszczem do smażenia), doprawić solą oraz pieprzem i wyrobić je na zwartą masę. Odstawić na pół godziny.
- Z masy uformować kuleczki, lekko je rozpłaszczyć i obtoczyć w mące.
- Kofty smażyć w głębokim tłuszczu, aż zrobią się rumiane. Wyławiać je i odkładać na papierowy ręcznik, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu.