Włochy nie bardzo kojarzą się z jabłkami. A jednak w Europie to obok Polski największy producent tych owoców. Sady z jabłkami to specjalność północnych, nieco zimniejszych rejonów kraju, takich jak Dolina Aosty, Trydent czy Veneto. Są jednak też specjalne odmiany prosto ze słonecznej Kampanii, takie jak Melannurca. Dlatego kurczaka z jabłkami Pollo alla Mele jada się na całym półwyspie. Nie ma też jednego ustalonego przepis. Często są to kawałki piersi kurczaka duszone z jabłkami na patelni, można też zapiekać udka obłożone kawałkami owoców. Poniżej przepis na wariant bardziej odpowiadający rodzinnemu obiadowi – kurczak pieczony w całości z farszem jabłkowym.
Składniki:
– kurczak (ok. 1,5 kg wagi)
– 4 jabłka, obrane, pozbawione gniazd i pokrojone w kostkę
– 6 suszonych śliwek, namoczonych w gorącej wodzie i posiekanych
– 200 gr bułki tartej
– 2 rozbełtane lekko jaka
– łyżeczka suszonego oregano
– 10 plastrów boczku
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
- Umytego kurczaka w środku natrzeć solą.
- W misce dokładnie wymieszać wszystkie składniki farszu (nie należy do nich boczek). Doprawić solą i pieprzem.
- Farszem nadziać kurczaka i obłożyć go plastrami boczku.
- Kurczaka umieścić w brytfannie i piec ok. 1,5 godz. – najpierw pod przykryciem, a ostatni kwadrans bez przykrycia, aby boczek się nieco zrumienił.