Torta de Aranda to rodzaj placka czy też płaskiego chlebka z północnej Hiszpanii, od 2013 roku objętego ochroną regionalną. Dodatek oliwy nadaje mu charakterystyczny smak, delikatną, cienką i złocistą skórkę oraz lekko porowaty miękisz – podobnie jak w przypadku pokrewnego Torta de Aceite, z którym jest też utożsamiany jako jedna z odmian. Produkuje się go miastach i miasteczkach położonych nad rzeką Duero przecinającą Kastylię. Stąd też jeszcze inna jego nazwa Torta de Aceite Castellana lub po prostu Torta Castellana. Placki można znaleźć w Burgos, Sorii, Segovii i Valladolid, ale centrum jego produkcji znajduje się w Aranda de Duero jako centrum.
Historia Torty de Aranda sięga czasów, gdy był używany do sprawdzania temperatury pieca chlebowego: na podstawie koloru wypieku oceniano, czy piec jest odpowiednio nagrzany. Z czasem zaczęto smarować go oliwą, a placek stał się popularnym dodatkiem do lokalnych potraw, zwłaszcza pieczonego jagnięcia (lechazo) i czerwonego wina z regionu Ribera del Duero. Do dziś jest zresztą podawanym do cięższych potraw mięsnych.