Salchicha de Zaratán to tradycyjna świeża kiełbasa z hiszpańskiej miejscowości Zaratán (prowincja Valladolid, Kastylia i León). Przygotowuje się ją z chudej wieprzowiny, przypraw, soli i suszonej papryki. Jest ręcznie powlekana w naturalne jelita i podawana tuż po przygotowaniu, w charakterystycznych skręconych pętach. Zwyczaj jej produkcji i sprzedaży w Zaratán sięga początków XX wieku i był powiązany z okresem po Dniu Wszystkich Świętych (2 listopada). Wówczas rzeźnicy oferowali świeżo zrobione kiełbasy mieszkańcom i przyjezdnym, ustawiając się na ulicach i wiejskich placach. Wieczorami rozpalano ogniska, przy których kiełbasy były natychmiast smażone i spożywane, co przerodziło się w lokalne, wyjątkowo popularne wydarzenie towarzyskie, do dziś kultywowane podczas corocznej Fiesta de la Salchicha de Zaratán.


