Wbrew pozorom Mleko Kokosowe to bynajmniej nie płyn zawarty w Orzechach Kokosowych (nie wspominając już, że nie jest to nabiał). Kokosowa Woda, bo tak się ona nazywa, to przezroczysty płyn, który można pić, albo poddawać fermentacji – tak powstaje m.in. wino kokosowe oraz Ocet Kokosowy.
Mleko pozyskuje się natomiast z białego miąższu zgromadzonego pod łupiną orzecha – z tego samego z którego robi się wiórki. Procedura jest prosta: miąższ mieli się z dodatkiem wody. Kiedyś robiono to ręcznie, dziś w domu można to zrobić przy pomocą robota. Od ilości dodanej wody zależy to jaką mleko będzie miało konsystenecję. Gęste i tłuste mleko, które zwykle zbiera się na wierzchu, to tzw. Śmietanka Kokosowa – tą często dodaje się do deserów. Cała reszta to mleko.
Poniżej film instruktażowy na temat w pełni amatorskiego, domowego wyrobu mleka kokosowego.
Przepisy z Mleczkiem Kokosowym
Tajlandia
– Kaeng Chu Chi Pla (Czerwone rybne curry)
– Kaeng Kari Gai (Żółte curry z kurczaka)
– Kaeng Khiao Wan (Zielone curry)
– Kaeng Khua Saparot (Curry z ananasem)
– Kaeng Luang (Żółte curry)
– Kaeng Mussaman Neua (Curry Mussaman)
– Kaeng Panang Nuea (Curry Panang)
– Kaeng Phet Daeng Gai (Czerwone curry z kurczaka)
– Khanom Jeen Nam Ya (Zupa rybna z makaronem)
– Khao Soi (Zupa curry z makaronem)
– Tom Kha Gai (Zupa galangalowa z kurczakiem)
Malezja
– Ikan Bakar (Grillowana ryba)
– Laksa (Zupa z mlekiem kokosowym i krewetkami)
– Mee Siam (Makaron po Syjamsku)
– Nasi Berlauk (Ryż z sosem curry)
– Nasi Dagang (Ryż w mleku kokosowym z rybnym curry)
– Nasi Lemak (Ryż w mleku kokosowym)
Indonezja
– Nasi Uduk (Ryż gotowany w mleku kokosowym)
– Pempek (Pulpety rybne)
– Rendang / Kalio (Duszona wołowina)
– Sayur Lodeh (Zupa warzywna z mlekiem kokosowym)
Filipny
– Bicol Express (Wieprzowina w mleku kokosowym)
– Ginataang Kalabasa (Dynia duszona w mleku kokosowym)
Karaiby
– Brown Stew Chicken (Jamajska potrawka z kurczaka)