Piyaz to prosta turecka przekąska (meze) na bazie fasoli. Jej regionalne odmiany są jednak znacznie bogatsze i mogą stanowić samodzielne danie. Najbardziej znany wariant Antalya Piyazı wywodzi się z połodniowego wybrzeża Anatolii – znanego regionu turystycznego. Kiedyś cechą charakterystyczną było użycie lokalnej odmiany fasoli Çandır. Dziś straciła już jednak na znaczeniu. Poza większą liczbą składników wyróżnikiem tego dania jest użycie sosu Tarator, bazującego na paście Tahini.
Składniki:
– pół kg białej fasoli ugotowanej, może być z puszki
– 1 – 2 czerwone cebula, posiekane w piórka
– duży pomidor pokrojony w kostkę (wielkości fasoli)
– 2 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w ósemki
– 3 łyżki oliwy
– łyżka soku z cytryny
– duża szczypta sumaku
– duża garść siekanej pietruszki
– porcja sosu Tarator
Przygotowanie:
- Cebulę dobrze wymieszać z sumakiem i odstawić na kwadrans
- Wszystkie składniki – poza jajkami i sosem Tarator – wymieszać w misce, doprawiając solą do smaku.
- Na płaskim półmisku rozprowadzić sos Tarator, a na wierzch ułoży składniki.
- Danie ozdobić jajkami, można jeszcze oprószyć pietruszką i skropić oliwą.