Tokat Kebabı (Kebab pieczony z bakłażanem)


Tokat Kebabı to jedna z odmian kebaba, w której mięso nadziewa się na szpatułki, tak jak w przypadku szaszłyków. W przeciwieństwie do nich – oraz bardzo popularnych w Turcji Şiş Kebabı – nie grilluje się ich jednak ułożonych na ruszcie.  Tokat kebabı piecze się bowiem nie w poziomie, ale w pionie (jest to pewne podobieństwo do Döner Kebabı, tyle że tu ruszt się nie obraca). Z tego względu do jego przygotowania używa się pieca w którym można wieszać kebaby. Druga cecha charakterystyczną to użycie bakłażanów, które na szpikulec na przemian nadziewa się z jagnięcym mięsem – bakłażan to popularny towarzysz kebabów, takich jak np. Adana Kebabı czy Patlıcanlı Kebabı). Pomiędzy kawałki mięsa i bakłażana trafiają też inne warzywa, takie jak papryka czy ziemniaki. Charakterystyczne jest także to, że nadziewanie zaczyna się od nałożenia na szpikulec kawałka łoju z baraniego ogona. W czasie pieczenia wytapia się i spływa na kawałki znajdujące się poniżej.
To sposób przygotowania tradycyjny dla prowincji Tokat – leżącej w regionie Morza Czarnego od której danie wzięło swoją nazwę – który najczęściej można spotkać w restauracjach dysponujących odpowiednimi piecami (na filmie powyżej). Tokat Kebabı to też jedna z atrakcji plenerowego, rodzinnego grilla, do którego potrzebne jednak odpowiednie palenisko. Aby potrawą tą cieszyć się także w domu Turcy dokonali pewnej modyfikacji przepisu, tak aby można go było przygotować w domowym piekarniku. Poniżej przepis na ten właśnie wariant Tokat Kebabı.

Składniki:

– 500 gr jagnięciny pokrojonej w kostkę
– 3 podłużne bakłażany przekorojone wzdłuż, a później podzielone jeszcze na
– duży ziemniak pokrojony na cienkie plasterki
– 2 zielone papryki pokrojone wzdłuż szerokie pasków (po 8 na paprykę)
– 2 pomidory pokrojone w kostkę
– 4 – 5  ząbków czosnku

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzać do 220 st. C
  • Do zapiekania użyć dużego niskiego naczynia, najlepiej glinianego i okrągłego – patrz.
  • Wszystkie składniki posolić i odpowiednio ułożyć naczyniu: dokoła na przemian poukładać kawałki mięsa, bakłażana i plasterki ziemników, a na środku pomidory z papryką i czosnkiem
  • Całość skropić oliwą i na godzinę wstawić do piekarnika – gdy potrawa będzie mocno wysychać w trakcie pieczenia można ją skropić wodą, a najlepiej sosem z pieczenia
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych