Urfa Kebabı (Kebab z mielonego mięsa)


Şanlıurfa, a do lat 80′ po prostu Urfa to jedno z najsłynniejszych miast nie tylko Turcji, ale całego Bliskiego Wschodu (przyrostek Şanlı oznacza wielkość). To historyczna Edessa, która według muzułmańskiej tradycji miała być nie tylko pierwszym miastem wybudowanym po biblijnym potopie, ale także miejscem urodzin Abrahama. Poza szczytną historią ma także mocne tradycje kulinarne. Stąd wywodzą się dwa całkiem różne przepisy na turecką specjalność czyli kebab. Jeden z nich to Tas Kebabı, w którym duże kawałki mięsa się dusi, a drugi nawet bardziej rozpoznawalny to Urfa Kebabı. W jego przypadku mięso jest jednak siekane (a obecnie coraz częściej mielone), mieszane z przyprawami i nakładane na szpatułki, aby móc je grillować na ogniu. W tym względzie bardzo przypomina Adana Kebabı, który wywodzi się z leżącej 350 km na zachód Adany. Często obie potrawy są ze sobą nawet utożsamiane.

Składniki:

– 500 gr jagnięciny, najlepiej drobno posiekanej, ale może być też zmielona
– 1 średnia cebula, drobno posiekana
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– mały pęczek pietruszki, drobno posiekany
– czerwona papryka (ostrość wedle uznania), drobno posiekana
– 1,5 łyżeczki soli
– pół łyżeczki kminu, zmielonego
– 2 łyżeczki słonkiej papryki w proszku
– 1 łyżka Isot Biber, czyli płatków ostrej papryki lub 1 – 2 łyżeczki ostrej mielonej papryki

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki dobrze wymieszać w misce i odstawić na pół godziny, aby mięso nieco się zmacerowało i przeszło aromatami
  • Mięsem oblepić płaskie szpatułki/szpikulce, tradycyjnie powinny być metalowa, ale mogą być też drewniane, wcześniej namoczone. Płaski kształt jest ważny ze względu na formowanie mięsa – Urfa Kebabı są nieco spłaszczone i mają ślady odciśniętych palców. Jak je formować można zobaczyć na filmie.
  •  Kebaby grillować z obu stron, aż mięso się zrumieni – najlepiej nad żarem z węgla drzewnego, ale można też w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C

Kebaby podaje się z grillowanymi pomidorami oraz bakłażanem oraz surową cebulą

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych