Isot Biber / Urfa Biber


Isot Biber to popularna w Turcji przyprawa w postaci płatków suszonego chili. Przygotowuje się ją z papryczek Urfa Biber, wywodzących się z okolic miast Urfa w południowo-wschodniej części kraju – biber po turecku oznacza paprykę, podobnie zresztą jak isot, chociaż ta druga nazwa jest bardziej lokalna i tradycyjna, a przy tym wskazuje, że to ostra papryczka (dosłownie oznacza gorące zioło).
Charakterystyczny jest bardzo ciemny niemal czarny kolor płatków. Sama papryka ma barwę ciemnobordową, ale po suszeniu na słońcu w ciągu dnia i szczelnym zawijaniu na noc jeszcze bardziej ciemniej. Wówczas miąższ nasyca się odparowującymi sokami papryczki i nabiera fioletowego koloru. Dzięki temu chociaż Isot Biber jest średnio ostrą papryką – 7.500 pkt. w skali Soville’a więc nieco więcej niż Jalapeno – to jej pikantność jest głębsza i dłużej wyczuwana.
Urfa Biber jest objęta ochroną regionalną.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych