Czosnek Pospolity (łac. Allium sativum), przyprawa w bulwach dzielących się na ząbki to tylko jedno z wcieleń Czosnku. W rzeczywistości jest to rodzaj obejmujący też tak różne formy jak Szczypiorek, Cebula czy Szalotka.
Czosnek Pospolity, znany już 5 tys. lat temu w Chinach i Mongolii, to chyba najbardziej powszechna przyprawa w historii ludzkości – podawano go Egipcjanom budującym Piramidy, Hindusi na jego cześć pisali pieśni, Żydzi o zaletach czosnku rozpisywali się w Talmudzie, a Greccy lekarze stosowali na choroby układu pokarmowego i oddechowego. Do Polski dotarł w średniowieczu i szybko trafił pod strzechy, gdzie uznawano go jako lekarstwo na większość chorób.
Tak jak przez wieki Czosnek jest stosowany we wszystkich kuchniach świata.
Ma przy tym wiele odmian uprawowych – botanicy zliczyli ich aż 600. Stąd tak duże zróżnicowanie czosnku sprzedawanego w sklepach i na targowiskach. Mogą być główki duże, niekiedy fioletowe (w Polsce odmiany: Arkus i Harnaś), a nawet bardzo duże, ale białe (Mega 2). W znacznym stopniu zależy to od momentu zasadzenia. Pierwsze sadzi się już na jesieni i dzięki długiemu przybywaniu w ziemi w czasie letnich zbiorów uzyskuje się dużą główkę. Inne sadzone tuż przed zimą, też zbierane w czerwcu i lipcu, są znacznie mniejsze, ale dłużej zachowują świeżość. Są też odmiany bardziej związane z konkretnymi regionami – takie jak francuskie: różowy Ail rose de Lautrec wywodząca się z okolic Tuluzy, biały czosnek z Lomange czy też fioletowy z Cadours – ale także niepodobne do innych – taki jest chiński czosnek jednoząbkowy, z jedną zwartą cebulką zamiast kilku ząbków.
[yellow_box]Odmiany czosnku (przyprawy): Pospolity | Szczypiorkowaty | Niedźwiedzi | Wonny | Skalny | Winnicowy/Dziki | Rokambuł | Tuncelijski | Szczypiorek[/yellow_box]
(Krótka lekcja poglądowa jak szybko obierać czosnek)
Przepisy z dużą ilością Czosnku
Francja
– Aioli (Sos majonezowy z czosnkiem)
– Alicot (Gulasz z podrobów)
– Cassoulet (Kiełbasa duszona z fasolą)
– L’Epaule d’Agneau de Pauillac Rôtie Boulangère (Łopatka jagnięca po piekarsku)
– Navarin (Gulasz jagnięcy)
– Pintade a la Catalane (Perliczka po katalońsku)
– Pochouse (Gulasz rybny)
– Souris Cloutee d’Ail de Lautrec Rotie (Pieczona golonka jagnięca z czosnkiem)
Hiszpania
– Conejo Ajoarriero (Królik duszony z czosnkiem)
Włochy
– Abbacchio al Forno con Patate (Jagnięcina pieczona z ziemniakami)
– Arni Sto Furno (Pieczona jagnięcina)
– Spaghetti Aglio, Olio e Peperoncino (Spaghetti z czosnkiem, oliwą i peperoncino)
Liban i Bliski Wschód
– Fassoulia Baida (Duszona fasola)
– Toum (Pasta czosnkowa)
Tunezja
– Salata Mechouia (Sałatka z grillowanych warzyw)
Filipiny
– Afritada (Potrawka z kurczaka)
– Batchoy (Zupa warzywna z makaronem)
– Menudo Filipińskie (Gulasz z wątróbką wieprzową)
Malezja
– Bak Kut Teh (Bulion wieprzowy)
Meksyk
– Cabrito en Salsa (Duszona koźlina)
– Mole Amarillo de Res (Wołowina w żółtym sosie Mole)
(Krótkie kompendium wiedzy na temat czosnku)