Czosnek Szczypiorkowaty fachowo nazywany Czosnkiem Bulwiastym (łac. Allium tuberosum) w Polsce jest mało znany. Za to niezwykłą popularnością cieszy się na dalekim wschodzie. W jego przypadku jadane są jednak nie bulwy, ale szczypiorkowate łodygi zwieńczone białymi kwiatkami. Smak ma jednak bardziej przypominający łagodny czosnek niż szczypiorek. Używa się go podobnie jak dymki: do sałatek, dań smażonych i posypywania.
Szczypiorek Chiński uprawiany jest także osłonięty od słońca (tak jak cykoria lub szparagi). Wówczas jego pędy są blado żółte.
Nazewnictwo:
- Chiny – Jiu Cai, Gow Choy
- Tajlandia – Ku chai
- Malezja i Indonezja – Kucai
- Filipiny – Cu se
- Korea – Buchu, Sol, Jeongguji
- Japonia – Nira
- Wietnam – He
Substytut: Kiełki Czosnku, Szczypiorek z dodatkiem Czosnku
[yellow_box]Odmiany czosnku (przyprawy): Pospolity | Szczypiorkowaty | Niedźwiedzi | Wonny | Skalny | Winnicowy/Dziki | Rokambuł | Tuncelijski | Szczypiorek[/yellow_box]