Maş Fasulyesi Piyaz czy też krócej Maş Piyazı to jedna z odmian popularnej tureckiej fasolowej sałatki Piyazı. To wariant regionalny, który wywodzi się z prowincji Gaziantep leżącej w południowej części kraju, tuż przy granicy z Syrią. W wersji podstawowej Piyazı to proste meze, ten przepis jest jednak znacznie bardziej rozbudowany przez co jest traktowany jako rodzaj sałatki. Używa się w nim więcej dodatków, ale przede wszystkim zamiast zwykłej białej fasoli używa się Maş Fasulyesi, czyli znanej u nas drobnej, zielonej fasoli mung (nie mylić z mungo), którą Turcy określają mianem złotej fasoli. To od niej wzięła swą nazwę.
Składniki:
Na sałatkę:
– 400 gr ugotowanej fasoli mung, może być z puszki
– pęczek dymki, posiekanej
– garść mięty, posiekanej
– 4 łyżki oliwy
– 2 łyżki białego octu winnego
Do przybrania:
– garść czarnych oliwek
– garść nasion grantu
– jajka gotowane na twardo, pokrojone w ćwiartki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki sałatki wymieszać z dodatkiem pół łyżeczki soli. Po umieszczeniu w misce lub na talerzach posypać oliwkami, grantami i obłożyć jajkami na twardo.