Cechą charakterystyczną Mięty jest zawartość olejków eterycznych w skład których wchodzi mentol – alkohol odpowiadający za przenikliwy ostry smak. W Polsce rzadko kiedy wyodrębnia się poszczególne gatunki mięty (za wyjątkiem Mięty Pieprzowej), a jest to cała gama różnego rodzaju roślin obejmujących 30 gatunków i kilkanaście krzyżówek.
Rozprzestrzeniły się na całym świecie, ale mięta najpopularniejsza pozostaje w swoim mateczniku, czyli basenie Morza Śródziemnego. Szczególnie powszechna jest w jego wschodniej części – w Libanie i na Bliskim Wschodzie oraz w Turcji. Trafia tu nie tylko bezpośrednio do potraw, lecz także mieszanek przyprawowych takich jak Dukkah czy Baharat, a także używana jest do aromatyzowania serów, takich jak turecki Hellim Peynir.
Najbardziej znane odmiany Mięty to:
– Mięta Zielona
– Mięta Polna
– Mięta Długolistna
– Mięta Nadwodna
– Mięta Jabłkowa
– Mięta Polej
– Mięta Korsykańska
– Mięta Azjatycka
– Mięta Australijska
– Mięta Kanadyjska
– Mięta Pomarszczona (łac. Mentha crispata)
– Mięta Tasmańska (łac. Mentha dahurica)
– Mięta Bergamotka (łac. Mentha citrata)
– Mięta Leśna (łac. Mentha laxiflora)
– Mięta Ogrodowa (łac. Mentha sachalinensis)
– Mięta Szara (łac. Mentha vagans)
Popularne są także krzyżówki poszczególnych gatunków. Najbardziej znane to:
– Mięta Pieprzowa – krzyżówka mięty zielonej i nadwodnej
– Mięta imbirowa/Mięta szkocka – krzyżówka mięty zielonej oraz polnej.
[yellow_box]Odmiany mięty: Zielona | Polna | Długolistna | Nadwodna | Jabłkowa | Polej | Korsykańska | Pieprzowa[/yellow_box]
Przepisy z Miętą
Tunezja
– Osbène (Kiełbaski z kurczaka)
– Ojja / Ujja (Pulpety z jajkami w sosie pomidorowym)
Liban
– Lahm Bi-Khal (Gulasz jagnięcy z warzywami)
– Fattet Hummus (Ciecierzyca z pitą)
– Imjadara (Soczewica z bulgurem)
– Kousa Mahshi (Nadziewana cukinia)
– Ljit / Ijjeh (Omlet z serem i warzywami)
– Salatah Lebanieh (Sałatka libańska)
– Sherbet Khyar Bi Laban (Zupa / Sos jogurtowy z ogórkiem)
– Tabbouleh (Sałatka z pietruszką i bulgurem)
Turcja
– Cacik (Sos jogurtowy)
– Çılbır (Jajko w koszulce z jogurtem)
– Ezo Gelin Çorbası (Zupa z soczewicą)
– Hadari (Sos jogurtowy)
– Menemen (Smażone jajka z warzywami)
– Patlıcanlı Tavuklu Saç Kavurma (Kurczak duszony z bakłażanem)
– Şakşuka (Zapiekanka warzywna z bakłażanem)
– Sarma (Gołąbki z jagnięciną)
– Sürk / Sülk
– Tutmaç Çorbası (Zupa jogurtowa z soczewicą)
– Yayla Corbasi / Lebeniye Corbasi (Zupa jogurtowa)
– Yüksük Çorbası (Zupa z pierożkami)
Grecja
– Dolma (Ryż z dodatkami w liściach winogron)
– Chortomageira (Warzywa duszone)
– Ntomatokeftedes / Tomatokeftedes (Pulpety z pomidorów)
– Sfougato (Ciasto jajeczne z warzywami)
– Keftedes (Pulpeciki greckie)
Włochy
– Calamari Ripieni in Teglia (Faszerowane kalmary)
– Carciofi alla Giudia (karczochy po żydowsku)
– Strascinati alla Menta (Makaron z miętą)
Anglia
– Gooseberry Sauce (Sos agrestowy)
– Mint Sauce (Sos miętowy)