Bałkańska, podawana na zimno zupa jogurtowa Tarator to spadek po Turkach okupujących te rejony przez wieki. W Imperium Osmańskim był to rodzaj dipu z mielonych orzechów włoskich zakwaszanych octem lub cytryną, który po pewnych modyfikacjach wciąż funkcjonuje jako sos Tarator. W Bałkańskiej wersji pozostał główny motyw dania, czyli orzechy włoskie, ale cała reszta mocno się zmieniła. Receptura przyjęła w swój skład m.in. jogurt oraz ogórki i mocno zbliżyła się do popularnego tu sosu Cacik. Główna różnica tkwi w konsystencji. Tarator jest rodzajem chłodnika.
Za czasem zaczęto zresztą także pomijać orzechy włoskie, co jest już zupełnym odejściem od oryginału. Tak jest m.in. w Macedonii Północnej i Albanii. Analogiczna potrawa pod podobną nazwą Talattouri funkcjonuje także na Cyprze. W Bułgarii można za to spotkać Suh Tarator (Cух Tаратор) czyli Suchy Tarator zwany też Sałatką Śnieżki (Cалата Снежанка), który bazuje na odsączonym jogurcie. Przez to przypomina raczej biały serek z dodatkami.
Składniki:
– 500 gr jogurtu
– 100 gr orzechów włoskich pokruszonych w moździeżu
– 4 małe ogórki drobno posiekane
– 2 ząbki czosnku drobno posiekane
– 4 łyżki oliwy
– szczypta suszonej mięty (opcjonalnie)
– łyżeczka siekanego koperku
Przygotowanie:
Jogurt wymieszać z ogórkami, 3 łyżkami oliwy, czosnkiem i ziołami. Posolić oraz popieprzyć i na kilka godzin wstawić do lodówki. Podając posypać orzechami włoskimi i skropić oliwą.