Kağıt Kebabı to mniej popularna wersja tureckiego kebabu, którą określilibyśmy jako pieczenie mięsa w papilotach (patrz przepis). Tak wygląda jednak w wersji najbardziej popularnej. Kağıt Kebabı to jednak bardzo uniwersalne określenie odnoszące się do każdego kebabu przygotowanego z użyciem papieru do pieczenia – nazwę należy zresztą tłumaczyć jako kebab papierowy Jak w każdej kuchni ma swoje odmiany regionalne. Najpopularniejszy z nich to Antakya Kağıt Kebabı wywodzący się z Antiochii. Starożytnego miasta na wybrzeżu Morza Śródziemnego tuż przy granicy z Syrią, którego nazwa po turecku brzmi właśnie Antakya. Bazuje na siekanym lub mielonej jagnięcinie lub wołowinie z dodatkiem również posiekanej papryki oraz przypraw (tradycyjnie robi się podobnym do tasaka nożem Zırh). Formuje się z nich mięsne placki, które piecze się na kawałkach pergaminu.
Danie to znane jest też po drugiej stronie granicy pod arabską nazwą Lahmi La Varka. W samej Turcji ma za to bliskiego krewnego Kilis Kebabı, którego nie dzieli się jednak na porcje, ale piecze w jednym „placku”.
Składniki:
– 1 kg mielonej baraniny/jagnięciny lub wołowiny
– słodka papryka pokrojone w bardzo drobną kostkę – można ją poszatkować w malakserze (kolor dowolne, dobrze aby komponował się z resztą)
– pomidor pokrojone w bardzo drobną kostkę, ew. starty na tarce (najlepiej najpierw go przekroić na pół i trzeć miąższ, a w ręku pozostanie sama skóra)
– 3 ząbki czosnku drobno posiekane
– pęczek pietruszki drobno posiekanej
– cebula w bardzo drobną kostkę (opcjonalnie)
– 2 łyżeczki soli
– 2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
– 1 – 2 łyżeczki mielonej papryki (ostrość według uznania)
– 3 – 4 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki bardzo dobrze wymieszać w misce aby powstało coś na kształt pasty. Odstawić na godzinę.
- Piekarnik rozgrzać do 180 st. C
- Z papier do pieczenia wyciąć kwadraty o boku ok. 25 cm.
- Mieszankę podzielić na 4 – 6 porcji. Każdą z nich wyłożyć na kawałek papieru i rozpłaszczyć rękami na cienki placek (jak na filmie – przepis na Antakya Kağıt Kebabı zaczyna się w 3:30 min.)
- Brzegi pergaminu zawinąć do góry, tak aby nie wyciekał tłuszcz podczas pieczenia, ułożyć na blasze i około pół godziny zapiekać
- Po upieczeniu wykłada się je na pitę i podlewa tłuszczem pozostałym w pergaminowej foremce
Mięso można zapiekać z kawałkiem pomidora i papryki na wierzchu.