Kilis Tava to potrawa z tureckiego regionu Kilis leżącego na południu Anatolii, tuż przy granicy z Syrią. Nazwa wskazuje na naczynie w którym jest przygotowane: tava to rodzaj metalowej patelni o płaskim dnie, która może służyć zarówno do smażenia jak i do pieczenia. Tak jest w tym przypadku. Potrawę tę można też spotkać pod nazwą Kilis Kebabı. Jest to rodzaj kebabu z mielonego mięsa jagnięcego, bardzo przypominający Kağıt Kebabı z Antiochii leżącej niedaleko na południowy zachód (podstawowa różnica, że tam przed pieczeniem mięso dzieli się na porcje). Bardzo podobnie przygotowuje się także arabską potrawę Kibbeh Bil Saniyeh, popularną m.in. w Libanie.
Wypełnioną mięsem tacę tradycyjnie umieszcza się w Kara Fırın – tłumacząc dosłownie czarnym piecu – który jest rodzajem kamiennego pieca chlebowego z jedną komorą w której znajduje się zarówno drewniany opał, jak i przygotowywaną potrawę (tak jak np. w tradycyjnym piecu do pizzy).
Składniki:
– pół kg mielonej baraniny/jagnięciny ew. wołowiny
– bakłażan pokrojony na niezbyt grube plastry
– słodka papryka pokrojona w bardzo drobną kostkę – można ją poszatkować w malakserze (kolor dowolne, dobrze aby komponował się z resztą)
– 4 ząbki czosnku drobno posiekane
– pęczek pietruszki drobno posiekanej
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
– 1 – 2 łyżeczki mielonej papryki (ostrość według uznania)
– 3 – 4 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki bardzo dobrze wymieszać w misce aby powstało coś na kształt pasty. Odstawić na godzinę.
- Piekarnik rozgrzać do 180 st. C
- Dno naczynia do pieczenia wyłożyć plastrami bakłażana.
- Na bakłażany wyłożyć mięsną masę. Dokładnie i równo ją rozprowadzić aby na całej powierzchni miała taką samą grubość.
- Przed pieczeniem mięso można podzielić na kawałki (jak pizzę), aby później łatwiej było podawać.
- Mięso piec około pół godziny.
Kilis Tavę zazwyczaj zapieka się z kawałkami pomidorów, cebuli i papryki ułożonych na wierzchu.