Nazwa Kibbeh całkiem słusznie kojarzy się z pulpecikami serwowanymi na Bliskim Wschodzie. W istocie ma ona nieco szersze znaczenie. Oznacza bowiem nie pulpety jako takie ale mięsną masę połączoną z bulgurem, z której kotleciki się przygotowuje. Innym wariantem tego dania jest więc Kibbeh Bil Saniyeh czyli mielona jagnięcina zapiekana w brytwannie – saniyeh tłumaczy się jako ciasto czy też zapiekanka. Bardzo podobne danie można spotkać na północy, w Turcji pod nazwą Kilis Tava ew. Kilis Kebabı.
Podając Kibbeh bil Saniyeh można nieco skropić sosem Tahini i posypać pietruszką.
Składniki:
Mięso:
– 500 gr mielonej jagnięciny
– 150 gr bulguru
– cebula, utarta
– 2 łyżeczki mielonego cynamonu
– łyżeczka mielonego kminu
– łyżeczka mielonego ziela angielskiego
– 2 łyżki stopionego masła
Dodatki:
– 3 cebule, pokrojonej w półtalarki
– 3 łyżki pinioli
– łyżeczka cynamonu
– łyżka melasy z grantu (ew. łyżka cukru brązowego i łyżeczka soku z cytryny)
– 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
-
- Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
- Wszystkie składniki masy mięsnej (poza masłem) włożyć do dużej miski, doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie zagnieść.
- Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję, wyłożyć ją na dno naczynia do pieczenia i skropić roztopionym masłem.
- Masę pokroić na kwadraty i zapiekać około pół godziny, aż się zrumieni.
- Przygotować dodatki: na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę. Doprawić solą oraz pieprzem, dodać piniole, cynamon i melasę.
- Podsmażoną cebulę wyłożyć na wierzch zapieczonego mięsa i jeszcze na 5 – 10 minut umieścić całość w piekarniku.