Pieczona jagnięcina to jedna ze specjalności kuchni śródziemnomorskiej. Włosi mają swoje Abbacchio al Forno, Grecy Arni Sto Furno, a Turcy Kuzu Tandir. Własny, ale podobny przepis na jagnięcinę z pieca mają także na wybrzeżu lewantyńskim, w Libanie. Kharouf Mahshi tak jak w wielu innych ubogich rejonach basenu Morza Śródziemnego tradycyjnie był przygotowywany we wspólnym piecu należącym do całej wioski, gdzie z oszczędności na czas pieczenia wszyscy wkładali własne potrawy.
Przepis ten powszechny jest właściwie na całym bliskim wschodzie. W ten sam sposób piecze się też większe porcje mięsa, zwykle podawane na różnych uroczystościach.
Składniki:
– udziec jagnięcy z kością (ok. 1 kg)
– 2 marchewki, pokrojone
– czerwona papryka, pokrojona
– 6 ząbków czosnku, posiekanych
– czerwone wino
– 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 200 st. C.
- Na blasze do pieczenia ułożyć marchew oraz paprykę. Podlać je szklanką wody.
- Udziec natrzeć solą oraz pieprzem. Ułożyć na warzywach.
- Całość skropić odrobiną wina, oliwą i oprószyć czosnkiem.
- Blachę przykryć folią aluminiową i wstawić do pieca na półtorej godziny.
- Zdjąć folię i całość zapiekać jeszcze kwadrans, tak aby jagnięcina się zrumieniła.
Tradycyjnie tak upieczony udziec serwuje się na pilavie.