Tava to słowo pochodzenia perskiego. Jest to rodzaj szerokiej patelni, która rozpowszechniła się na całym bliskim i środkowym wschodzie (nie mylić z ceramicznym naczyniem do pieczenia używanym w Grecji). Dotarła także do Turcji. Zazwyczaj ma kształt płaski lub nieco zaookrąglony. Turcy mianem Tava określają jednak wyłącznie naczynia płaskodenne – sferyczna patelnia to Saç.
Tava (dziś bardzo często nowoczesne naczynie pokryte teflonem) generalnie służy do smażeni, podduszania ale także pieczenia mięs (zobacz Kilis Tava). Tavuk Tava to kurczak (tur. tavuk) podsmażany z warzywami i grzybami. Jest to przepis związany z rejonem Adan niewielką, nadmorską prowincją w południowej Turcji.
Składniki:
– pół kg wyfiletowanego mięsa z udek kurczaka, pokrojonego na kawałki
– zielona słodka papryka, pokrojona na duże kawałki
– 200 gr grzybów przeciętych na pół
– 3 pomidory bez skórki, pocięte na kawałki
– 8 ząbków czosnku, przeciętych na pół
– 3 łyżki łagodnej pasty paprykowej lub łyżka czerwonej, suszonej papryki
– 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
-
- Kurczaka posolić i popieprzyć.
- Na płaskiej patelni rozgrzać oliwę i kilka minut obsmażyć na niej kawałki kurczaka, tak aby się lekko zrumienił.
- Dodać paprykę i grzyby, na wierzch ułożyć ząbki czosnku, doprawić papryką (suszoną lub pastą) oraz pieprzem i solą. Na samej górze rozłożyć cząstki pomidorów.
- Całość przykryć i przez półtorej godziny dusić na małym ogniu.