Tavuk Tava (Kurczak smażony)


Tava to słowo pochodzenia perskiego. Jest to rodzaj szerokiej patelni, która rozpowszechniła się na całym bliskim i środkowym wschodzie (nie mylić z ceramicznym naczyniem do pieczenia używanym w Grecji). Dotarła także do Turcji. Zazwyczaj ma kształt płaski lub nieco zaookrąglony. Turcy mianem Tava określają jednak wyłącznie naczynia płaskodenne – sferyczna patelnia to Saç.
Tava (dziś bardzo często nowoczesne naczynie pokryte teflonem) generalnie złuży do smażeni oraz podduszania mięs. Tavuk Tava to kurczak (tur. tavuk) podsmażany z warzywami i grzybami. Jest to przepis związany z rejonem Adan niewielką, nadmorską prowincją w południowej Turcji.

Składniki:

– pół kg wyfiletowanego mięsa z udek kurczaka, pokrojonego na kawałki
– zielona słodka papryka, pokrojona na duże kawałki
– 200 gr grzybów przeciętych na pół
– 3 pomidory bez skórki, pocięte na kawałki
– 8 ząbków czosnku, przeciętych na pół
– 3 łyżki łagodnej pasty paprykowej lub łyżka czerwonej, suszonej papryki
– 3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

    • Kurczaka posolić i popieprzyć.
    • Na płaskiej patelni rozgrzać oliwę i kilka minut obsmażyć na niej kawałki kurczaka, tak aby się lekko zrumienił.
    • Dodać paprykę i grzyby, na wierzch ułożyć ząbki czosnku, doprawić papryką (suszoną lub pastą) oraz pieprzem i solą. Na samej górze rozłożyć cząstki pomidorów.
    • Całość przykryć i przez półtorej godziny dusić na małym ogniu.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych